Hatay Beyaz Balkabağı, Metro Türkiye desteğiyle Coğrafi İşaret Tesciline Kavuştu

Türk mutfağını müdafaa ve geleceğe aktarma misyonuyla 2012 yılından bu yana Coğrafik İşaretli Eserler projesini yürüten Metro Türkiye, lokal eserlerin sürdürülebilirliğini sağlama ve üreticileri destekleme ismine sarsıntı bölgesinde de değerli adımlar atıyor.

Hatay Beyaz Balkabağı, Metro Türkiye desteğiyle Coğrafi İşaret Tesciline Kavuştu
Yayınlama: 13.02.2024
0
A+
A-


Türk mutfağını muhafaza ve geleceğe aktarma misyonuyla 2012 yılından bu yana Coğrafik İşaretli Eserler projesini yürüten Metro Türkiye, lokal eserlerin sürdürülebilirliğini sağlama ve üreticileri destekleme ismine zelzele bölgesinde de değerli adımlar atıyor. Geçen yıl Metro Türkiye iş birliğiyle Antakya Ticaret Sanayi Odası’nın başvurusunu yaptığı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Meslek Yüksek Okulu Gastronomi Kısmı ile konsorsiyumu gerçekleştirilen Hatay Beyaz Balkabağı Coğrafik İşaret Tescili’ne kavuştu. Alınan tescil ile eserin bedeli kalıcı hale gelirken, sarsıntı bölgesindeki lokal üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri de sağlanmış olacak. 

Yaklaşık 35 yıldır Türk mutfağını korumak ve geleceğe aktarmak misyonuyla faaliyet gösteren Metro Türkiye, bu doğrultuda 2012 yılında Coğrafik İşaretli Eserler projesini başlattı. Mahallî esere ve yerli üreticiye sahip çıkmayı gaye edinen proje kapsamında sarsıntı bölgesinde de çalışmalar yürüten Metro Türkiye’nin takviyesiyle Hatay Beyaz Balkabağına Coğrafik İşaret tescili kazandırmak emeliyle geçen yıl Antakya Ticaret Sanayi Odası ile çalışmalar başlatılmış; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Meslek Yüksek Okulu Gastronomi Bölümü’nün de takviyeleri ile tescil müracaatında bulunulmuştu. Bölgenin kıymetli eserlerinden Hatay Beyaz Balkabağı, yaklaşık bir yıl süren değerlendirmelerin sonucunda Coğrafik İşaret tescili aldı.

Metro Türkiye olarak Türk mutfak kültürünü ve kıymetlerini müdafaayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedef edindiklerini belirten Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu İdare Heyeti Üyesi Deniz Alkaç, “Ülkemizde faaliyete başladığımız 1990 yılından bu yana ‘yerli eser sürdürülebilir olmazsa, Türk mutfağı sürdürülebilir olamaz’ anlayışıyla eserlerimizi muhafaza ve üreticiyi destekleme konusunda çalışmalar yapıyoruz. 12 yıl evvel başlattığımız Coğrafik İşaretli Eserler projesi, bu mevzuda kıymetli bir rol üstleniyor. Geçen yıl büyük bir zelzeleyle sarsılan afet bölgesi, kendine has lezzetleri ve lokal kıymetleriyle mutfak kültürümüzde çok değerli bir yere sahip. Birinci günden bu yana bölgede yaraları sarmak ismine adımlar atıyoruz. Bu adımlardan biri de depolarda kalan beyaz balkabaklarını alarak üreticiye katkı sağlamak oldu lakin biz, yöreye has bu eserin devamlılığını sağlayabilmek, gelecek yıllarda da bu eserin ekilmesini teşvik etmek emeliyle Hatay Beyaz Balkabağı’nın Coğrafik İşaret tescil müracaatına da öncülük ettik. Konsorsiyum oluşturma ve eser alım desteğimizle Antakya Ticaret Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen müracaatın akabinde ne keyifli ki Hatay Beyaz Balkabağı, Coğrafik İşaret tesciline kavuştu.” dedi.

Üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri sağlanıyor

Alınan tescil sayesinde kıymeti kalıcı hale gelen eserle bölgedeki lokal üreticiye sürdürülebilir ekonomik getiri de sağlanmış olacağını vurgulayan Deniz Alkaç, “Hatay Beyaz Balkabağı da dahil olmak üzere bölgede yetişen pek çok eseri kooperatifler aracılığıyla alarak raflarımızda sunmaya devam ediyor, bu eserlerin profesyonel mutfaklarda daha fazla kullanılmasını teşvik ediyoruz” diye konuştu. 

Hatay Beyaz Balkabağı’nın yanı sıra afet bölgesinde yetişen pek çok eseri kooperatifler aracılığıyla alarak raflarında sunmaya ve bu eserlerin profesyonel mutfaklarda daha fazla kullanılması için teşvik edici çalışmalar yürütmeye devam ettiklerini söz eden Alkaç, şunları kaydetti:

“Tam bir yıl evvel yaşadığımız zelzele felaketini haber alır almaz, yüzbinlerce öğüne karşılık gelen besin dayanağından hijyen ve paklık eserleri üzere temel gereksinimlerin karşılanmasına kadar pek çok yardımda bulunmanın yanı sıra bölgede mahallî üretimi, üreticileri ve yeme-içme işletmelerini destekleyecek çalışmalara imza atmak üzere de harekete geçtik. Bu süreçte Hatay Beyaz Balkabağı, Hatay Arsuz Limonu, Coğrafik İşaret tescil adayı Hatay Kırıkhan Havucu, Coğrafik İşaret tescilli Hatay Kırıkhan Siyah Havucu, tatlı patates, lahana ve marul üzere toprakta ya da kolunda kalan tonlarca meyve zerzevatın alımını yaptık. Alımlarımıza Eylül ayı ile başlayan yeni dönemde da devam ettik ve bu sayede bugüne kadar bölgeden 4.000 tonluk eser alımı gerçekleştirdik.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.